АНТАРЕС

Антарес  - Алфа Скорпион  9°22’06”Стрелец   

Името идва от гръцкото название (Ant-Ares-"вместо Марс") известна е още и като Сърцето на Скорпион

В Персия се е считала за една от  четирите кралски звезди на нашата галактика.Нарича ли са я „Страж на запада”, защото 3000 г.преди новата ера е съвпадала с точката на есеното равноденствие.

Природа: Марс - Сатурн - Плутон - притежава марсианска природа с примесени енергии на меркурий, юпитер и сатурн.

Свързана е със стихията вода.

Антарес прави човека упорит, повратлив и войнствен. Тази звезда е важна за военните. Освен това тя дава бърз ум, съобразителност, стратегически способности, храброст,особено ако е свързана с меркурий.

В съвпад с Марс смелостта често води до безразсъдство, което води до повишен риск и опасности. Хората, при които в картите е налична такава конфигурация винаги са длъжни да бъдат готови към неочакваности, случайности. В съответствие с традициите, Антарес има войнствен характер и може да предвещава насилствена смърт в сражения, но също и вследствие заговори. От друга страна опасността може да произхожда от огън, оръжие или техника. На битово ниво звездата е страшна, а на високо – добра. Звезда на черната магия, често на сатанизма.

На МС – човек попада под властта на магията.

На Асц – сатанински инициации, човека става проводник на силите на злото. На границата на 4 дом – неизбежно разрушение, свързано с родители, захвърлено дете, страшно детство, детски комплекси за цял живот. Антарес винаги дава страхове за цял живот, постоянни стълкновения със злите сили.

Астрономически данни:

Антарес е звезда свъхгигант от клас М, с диаметър приблизително 700 пъти слънчевия диаметър. Ако Антарес се постави на мястото на Слънцето, неговата повърхност ще достигне до мястото между орбитите на Марс и Юпитер. Антарес се намира приблизително на 600 светлинни години от Слънчевата система. Видимата му яркост е около 10000 пъти по-висока от тази на Слънцето. Масата на звездата е изчислена на 15 до 18 слънчеви маси. Големият размер и относително малката маса придават на Антарес много ниска средна плътност.

Най-добрият момент за наблюдение на Антарес е около 31 май всяка година, когато звездата е в противостоене на Слънцето. По това време Антарес изгрява привечер и залязва рано сутрин и така е видим цяла нощ (това разбира се зависи от позицията на наблюдателя върху земното кълбо). За около 2-3 седмици преди и след 30 ноември, Антарес не е видим изобщо, тъй като се изгубва в блясъкна на слънцето. Този период на невидимост е по-продължителен в Северното полукълбо, отколкото в Южното полукълбо, тъй като деклинацията на звездата е значително насочена на юг спрямо небесния екватор.

източник: http://bg.wikipedia.org